Aktuellt

2024

Som vi har berättat om tidigare har S:t Erik Markutveckling gett Skanska i uppdrag att omvandla gamla Pripps bryggeri vid Bällstaviken till ett  idrottscentrum.

För tidningen Mitt i berättar Stefan Mossvall, projektägare på S:t Erik markutveckling, om planerna när han visar runt i de tomma tomma industrilokalerna.

– Det tog mig tre månader innan jag hittade runt överallt, berättar Stefan.

Den cirka 105 000 kvadratmeter stora byggnaden är stor nog att rymma 1 800 tvårummare. Stefan berättar vidare om väggar som rivits för att öppna upp och som nu är en jättelik lokal av stål och bastanta cementblock.

Det som innan har huserat ett lekland kommer att göras om till omklädningsrum till alla idrottsutövare. Det har även funnits en livsmedelsaffär tidigare och han berättar att det kommer att bli en ny mataffär i byggnaden.

Utöver Ulvsunda idrottscentrum på cirka 20 000 kvadratmeter  och en ny mataffär är det inte klart än vilka verksamheter de övriga 85 000 kvadratmeterna ska rymma.

– Det är ett senare projekt. Ombyggnaden måste ske etappvis eftersom det är svårt att bedriva för många projekt parallellt i lokalerna, berättar Stefan.

Läs hela reportaget här:

Gamla bryggeribyggnaden ska få nytt liv, Mitt i:s webbplats

Två personer spelar pingis

Illustration av White Arkitekter

Den 24 september togs det första spadtaget som startskott att omvandla Pripps gamla bryggeri i Bromma till ett modernt idrottscentrum. På plats var Stockholm stads finansborgarråd Karin Wanngård (S) samt Skanska Sveriges vd Magnus Persson för det symboliska spadtaget. Även representanter från S:t Erik Markutveckling, idrottsförvaltningen i Stockholms stad och Skanska var på plats, redo för visning och frågor.

S:t Erik Markutveckling har gett Skanska i uppdrag att omvandla det gamla bryggeriet till en cirka 25 000 kvadratmeter stor idrottsanläggning. Anläggningen kommer att rymma hallidrotter som handboll, basket, innebandy och volleyboll. Utrymmen planeras även för bordtennis, dans, brottning, fäktning, judo med mera. En ny arena för inomhussport, både för elitidrottare och korplagsspelare.

Steg för steg utvecklas det gamla bryggeriområdet till en ny, spännande mötesplats för idrott, kultur och upplevelser. Ulvsunda idrottscentrum är det första viktiga steget i utvecklingen av området. Det planeras även för nya bostäder, skola och förskolor. Med utvecklingen av nya Bryggeriet i Bromma är det viktigt att bevara de kulturhistoriska värdena. Stora delar av byggnadernas exteriöra utseende kommer att bevaras.

Invigning av Ulvsunda idrottscentrum planeras ske hösten 2026.

Det var en gång ett bryggeri, Bryggeriet i Bromma webbplats

15

aug

Äntligen kan vi berätta om bolagets planer i Norra Djurgårdsstaden, Värtahamnen, och specifikt vår fastighet Hamburg 3.

Indiskas tidigare huvudkontor kommer efter årsskiftet inhysa House of Q. Vi är otroligt glada över att kunna vara en del av denna kultursatsning säger Pär Sandström, utvecklingschef på S:t Erik Markutveckling.

Bolaget har i uppdrag att göra Norra Djurgårdstaden mer attraktivt och vi tror att House of Q kan vara en del i det arbetet. Etableringen av evenemangsarenan Banankompaniet (B-K) 2023 i Frihamnen var bolagets första större satsning i stadsutvecklingsområdet, och vi hoppas att House of Q kommer bidra på samma positiva sätt, fortsätter Pär.

House of Q, Facebook

Banankompaniet, B-K webbplats

Ytterligare information om projektet finns här:

Peter Sandkvist öppnar ett flera våningar stort queer-hus: ”jag är lite livrädd”, QX webbplats

Ny satsning på hbtq-hus i Värtahamnen: ”Går fort framåt”, Dagens Nyheters webbplats

Värtahamnen ny destination för queerpersoner, Mitt i:s webbplats

Visionsbild av ett torg med människor som promenerar eller cyklar.

S:t Erik Markutveckling AB har gett Skanska i uppdrag att omvandla fastigheten Gjutmästaren 6, gamla Pripps bryggeri i Bromma, till ett nytt idrottscentrum. Utöver ett nytt idrottscentrum ingår att uppgradera fastighetens tekniska infrastruktur.

Det blir en anläggning om cirka 25 000 kvadratmeter bruttoyta som kommer att rymma hallidrotter för handboll, basket, innebandy och volleyboll, samt även utrymmen för bordtennis, dans, brottning, fäktning och judo med mera.

Utvecklingen av Ulvsunda Idrottscentrum utgör en första del i utvecklingen av Bryggeriet i Bromma. Tanken är att platsen ska utvecklas till en central mötesplats för bland annat idrott, kultur, upplevelser, kontor och handel samt på längre sikt även bostäder, skola och förskolor.

Från industriområde till levande stadsdel

För att utveckla Ulvsunda industriområde vid Bällsta hamn till ett attraktivt blandstadsområde med tillgång till gröna ytor så anläggs två nya parker. Utöver att skapa tillgång till gröna ytor är planen att långsiktigt uppnå en ekologiskt och socialt hållbar stadsdel.

Arbetet påbörjas inom kort och området utvecklas sedan etappvis.

Läs mer om utvecklingen av Bällsta hamn och omvandlingen av fastigheten Gjutmästaren 6 på Stockholm växer.

Idrott och kultur i Pripps gamla lokaler, Stockholm växer webbplats

Två män har ritningar i handen och skakar hand och ler mot kameran.

Magnus Thulin lämnar över mappen med Gunnar Leches ritningar till Jonas Engardt vid Uppsala stadsarkiv.

I samband med omvandlingen av fastigheten Gjutmästaren 6, gamla Pripps bryggeri, i Ulvsunda industriområde anlitar S:t Erik Markutveckling Stockholms stadsarkiv uppdragsverksamhet för att få hjälp att säkra användning av ritningsmaterialet som finns bevarade i fastighetens arkiv.

Vid inventering av bryggeriets ritningsmaterial påträffades en mapp med byggnadsritningar till ett aldrig utfört projekt i fastigheten Trädgården 8 i Uppsala. Byggnadsritningarna är signerade av Gunnar Leche och daterade 1930. Tomten 8 i kvarteret Trädgården motsvaras idag av tomterna Fjärdingen 27:6 och 27:14. Tomten blev inte bebyggd enligt Leches förslag utan fick sin nuvarande bebyggelse på 1960-talet, belägen i korsningen mellan Slottsgränd och Nedre Slottsgatan.

Gunnar Leche var stadsarkitekt i Uppsala mellan 1920 och 1954 och formade mer än någon annan det moderna Uppsalas stadsbild. Hans arbete är känt för sin höga arkitektoniska kvalitet och är framstående exempel på Nordisk klassicism, även känd som tjugotalsklassicism eller Swedish Grace. Enligt hans kontrakt som stadsarkitekt tilläts Leche bedriva egen verksamhet vid sidan av sitt arbete för staden. Den funna mappen representerar ett av få bevarade exempel på hans privata ritningsarbeten.

S:t Erik Markutveckling AB skänker mappen med Gunnar Leches ritningar som gåva till Uppsala stadsarkiv eftersom materialet bedöms vara av så stort allmänintresse och har en stark koppling till Uppsala.

2023

I stadens lokaler vid Stadsgårdsterminalen öppnar den 27 september den internationellt uppmärksammade utställningen ”The Mystery of Banksy – A Genius Mind” som arrangeras av konstnärsgruppen och kulturbyrån Kollektivet Livet.

Utställningen har sedan premiären i München våren 2021 haft 1,4 miljoner besökare. Det är en av de mest välbesökta utställningarna om den kända gatukonstnären Banksy. Efter besök i Malmö och Göteborg blir det nu även stockholmspublikens tur.

Varje utställning om Banksy anpassas efter den aktuella lokalen. Stadsgårdsterminalens unika miljö utnyttjas på bästa sätt för att ge en överblick och inblick i konstnärens bredd. Utställningen visar hela Banksys kreativa period fram till idag: graffiti, fotografier, skulpturer, videoinstallationer och även tryck på material som canvas, tyg, aluminium, forex och plexiglas.

Den anonyme Banksy tros vara en man i 45-50 årsåldern från Bristol i England. Men många undrar om det ens är en enda konstnär eller rentav är ett kollektiv. Den karaktäristiska och samhällskritiska street art-konsten belyser både aktuella och vardagliga frågor. På senare tid har krigsdrabbade Ukraina stått i fokus och väggmålningar av olika storlek har dykt upp på flera platser i det krigshärjade landet. Även dessa belyses i utställningen.

Missa inte denna unika utställning om den mytomspunne Banksy i Stockholm.

Läs mer på hemsidan The Mystery of Banksy